fbpx
Surgical Innovation

Αυτοεξέταση Μαστού

Ως αυτοεξέταση ορίζεται η σχολαστική και μεθοδική παρατήρηση και ψηλάφηση των μαστών της από την ίδια τη γυναίκα.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ως εξέταση προϋποθέτει κάποιους όρους:

– προθυμία της γυναίκας να υποβάλλει τον εαυτό της σε αυτή τη διαδικασία
– δεξιότητες κλινικής εξέτασης
– ιατρικές γνώσεις εκτίμησης των αποτελεσμάτων

Επιπλέον, ως σύσταση συνεπάγεται ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη:

– καθησυχασμό από τη μη εύρεση παθολογίας
– πρώιμη ανίχνευση σημείων κακοήθειας

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα:

– Η αυτοεξέταση δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την επιβίωση των γυναικών που την ακολουθούν από καρκίνο του μαστού. Διαμορφώθηκε ως οδηγία σε παλαιότερες χρονικές στιγμές σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν ατυχή συμβάντα περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, που είχαν δώσει συμπτωματολογία και δεν εκτιμήθηκαν σωστά.

– Όποια γυναίκα επιθυμεί να προβαίνει σε αυτή την εξέταση πρέπει να διδαχθεί από ένα ειδικό χειρουργό μαστού τη σωστή μεθοδολογία, να επιβεβαιώσει τον ορθό τρόπο διενέργειάς της και να αντιληφθεί τα πιθανά ευρήματα και τη σημασία τους

– Όποια γυναίκα δεν επιθυμεί την παραπάνω διαδικασία, πρέπει να αναφέρεται στον ειδικό χειρουργό μαστού

– Σύγχρονη προσέγγιση αποτελεί η λεγόμενη “επίγνωση των μαστών” (breast awareness), που ουσιαστικά σημαίνει σωστή ιατρική ενημέρωση περί των καταστάσεων και παθήσεων του μαστού καθώς και την ενδεικνυόμενη παρακολούθηση από την ίδια τη γυναίκα σε συνεργασία με το χειρουργό της


Γενικές πληροφορίες για την Αυτοεξέταση μαστών

Είναι μια διαδικασία απλή και εύκολη που σας βοηθά να γνωρίσετε πως είναι φυσιολογικά οι μαστοί σας έτσι ώστε να μπορείτε να αντιληφθείτε και την πιο μικρή αλλαγή. Η συνήθεια της αυτοεξέτασης καλό είναι να καθιερώνεται από νεαρή ηλικία. Ο καταλληλότερος χρόνος να γίνεται είναι κάθε μήνα λίγες ημέρες μετά την περίοδο ιδανικά μεταξύ της 8ης και 14ης ημέρας του κύκλου. Αν δεν έχετε περίοδο μπορείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη ημέρα κάθε μήνα.

Πως γίνεται η Αυτοεξέταση;

Για την αυτοεξέταση μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε μέθοδο σας φαίνεται ευκολότερη: την κυκλική κίνηση, την οριζόντια ή την ακτινωτή κίνηση (μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε την ίδια μέθοδο κάθε φορά).

Στο ντους
Τοποθετήστε το ένα χέρι ψηλά και πίσω από το κεφάλι όπως στο σκίτσο.
Με τα τρία μεγάλα δάκτυλα του χεριού σας ενωμένα και τεντωμένα εξετάζετε ολόκληρη την επιφάνεια του μαστού σας, συμπεριλαμβάνοντας την περιοχή της μασχάλης και εκείνη πάνω από το μαστό και κάτω από την κλείδα.

Μπροστά στον καθρέπτη
Με τα χέρια σας τοποθετημένα στη μέση σας ελέγξτε για τυχόν αλλαγές στο περίγραμμα, στο μέγεθος ή στο χρώμα του δέρματος των μαστών σας και για οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα των θηλών.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι σας και εξετάστε εάν υπάρχει κάποια από τις παραπάνω αλλαγές ή εάν υπάρχει κάποιο έκκριμα από τη θηλή.

 

Σε ξαπλωτή θέση

Για να εξετάσετε τον δεξιό μαστό, τοποθετείστε ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξιό ώμο και το δεξί χέρι, πάνω και πίσω από το κεφάλι σας.
Ακολουθείτε την ίδια μέθοδο όπως και στο ντους. Με τα τρία δάκτυλα του αριστερού χεριού τεντωμένα εξετάζετε τον δεξιό μαστό χρησιμοποιώντας έναν από τους τρεις τρόπους: κυκλική, οριζόντια ή ακτινωτή κίνηση.

Προσοχή!

  • Ελέγξτε για ογκίδια, βαθουλώματα, σκληρίες. Δεν αφήνετε το χέρι σας κάτω εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηλάφηση σε όλη την έκταση του μαστού. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μαξιλάρι κάτω από τον αριστερό ώμο, το αριστερό χέρι πάνω και πίσω από το κεφάλι και συνεχίζετε με την ψηλάφηση του αριστερού μαστού ακολουθώντας την ίδια μέθοδο που εφαρμόσατε στον δεξιό μαστό.
  • Εάν διαπιστώσετε κάποια αλλαγή ή κάποια ανωμαλία συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας

Συμπτώματα που ανησυχούν

  • Οζίδιο στον μαστό το οποίο είναι σκληρό, έχει ανώμαλη μορφή δεν πονάει και δεν μετακινείται όταν πιέζεται με τα δάκτυλα.
  • Έκκριμα από τη θηλή χωρίς άσκηση πίεσης το οποίο είναι αιματηρό ή ορώδες.
  • Αλλαγή στο χρώμα ή την υφή του δέρματος των μαστών – το δέρμα προσομοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.
  • Αλλαγή στο χρώμα της θηλής ή της περιοχής γύρω από αυτήν.
  • Εισολκή της θηλής ή του δέρματος.
  • Η ασυνήθης αύξηση ή μείωση στο μέγεθος του ενός μαστού ή η αξιοσημείωτη διαφορά ιδιαίτερα εάν αυτό συμβαίνει στον ένα μαστό.
  • Οίδημα του άνω άκρου ή πόνος ή ερυθρότητα του δέρματος.
  • Οίδημα κάτω από τους βραχίονες ή γύρω από τον τράχηλο ή την άνω περιοχή γύρω από τον θώρακα.

Τι πρέπει να κάνετε όταν αντιληφθείτε κάποια αλλαγή;

Μόλις αντιληφθείτε κάποια αλλοίωση στο στήθος θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν ειδικό χειρουργό μαστού. Αυτός θα σας εξετάσει αφού πρώτα πάρει ένα λεπτομερές ατομικό και κληρονομικό ιστορικό ( π.χ. πόσο καιρό υπάρχει αυτό το ογκίδιο, αν έχει μεγαλώσει πρόσφατα, αν έχουν αλλάξει οι κλινικοί χαρακτήρες του, αν συνοδεύεται από πόνο, κ.ά.) Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο γιατρός, εάν παίρνετε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης ή αντισυλληπτικά, καθώς επίσης κι αν υπάρχουν άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες.
Αν μετά από την κλινική αξιολόγηση κρίνει ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή υπόνοια να έχετε καρκίνο μαστού, για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο, θα ζητήσει μια σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις.

Οζίδια που εμφανίζονται κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό

Το μέγεθος των μαστών κατά το χρονικό αυτό διάστημα αυξάνει πολύ και στην ψηλάφηση θυμίζει την υφή του προεμμηνορρυσιακού μαστού. Βεβαίως η κύηση και η γαλουχία δεν αποτρέπουν την εμφάνιση του καρκίνου. Μάλιστα θεωρείται ότι η γυναίκα που αναπτύσσει κακοήθεια μαστού κατά την διάρκεια της κύησης έχει χειρότερη πρόγνωση απ’ ότι μια γυναίκα που προσβάλλεται σε άλλη χρονική περίοδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην έγκυο η κακοήθεια διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο διότι η ίδια και ο γυναικολόγος της συνήθως παραπλανούνται από την αναμενόμενη διόγκωση των μαστών εξ αιτίας της υπάρχουσας εγκυμοσύνης.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.